szerepek a weboldal készítésben

A weboldal készítés egy szuper, viszont nagyon öszetett, szerteágazó feladat.

Kicsoda a webdesigner? Ki a fejlesztő? Front-end vagy back-end fejlesztő? Esetleg sitebuilder? Nagyon könnyen el lehet veszni a weboldal tervezés fogalmainak tengerében, tegyük hát rendbe.

Szerepek a weboldalkészítésben

Az első és legfontosabb kérdés, az, hogy a weboldal készítés során, melyik az a terület, ami a legjobban tetszik?

Az oldal szerkezetének megtervezésében szeretnél részt venni, vagy inkább ezeket a terveket szeretnéd kódolni?

Nézzük csak meg, ki milyen szerepben vesz részt a weboldalak tervezésében?

WEBDESIGNER: Megtervezi valamint felel az oldal szerkezetéért és elrendezésért. A webdesigner szorosan együttműködve a többiekkel elkészíti azokat az anyagokat, amik a weboldalon szerepelni fognak. Ehhez viszont elengedhetetlen a magasfokú Adobe Photoshop, Illustrator valamint XD programok ismerete. A szakmában nagyon fontos a szépérzék, a színérzék. Online reklámanyagok, webes arculatok, webgrafikák készítése. Nem ritka, hogy a teljes weblapot a webdesigner készíti, akár kódolással, akár tartalomkezelő rendszer segítségével.

FRONT- ÉS BACK END FEJLESZTŐ:

Frontend fejlesztő: A webfejlesztők egyik típusa. Ők azok akik szorosan együtt dolgoznak a webdesignerekkel, mivel közösen alakítják ki a felhasználói felületet. A Frontend fejlesztő a weboldal kinézetét programozza le. Jártas a HTML, JavaScript, CSS rendszerekben, nagy szakmai tudással rendelkezik. Ellentétben a backend fejlesztővel, ők nem az adatbázis felöli részen dolgoznak.

Backend fejlesztő: ők felelnek a szerveren futó logika megírásáért, az adatbázis kapcsolatért a lekérdezésekért. Ők vannak távolabb a felhasználótól, innen is jön a nevük. A backend fejlesztő állítja elő az alapot, amin a weboldal lesz.

Minden területben megvan a maga szépsége és nehézsége.

SITEBUILDER: Tartalomkezelő rendszer (pl. WordPress vagy Joomla) segítségével, bármilyen weboldalt vagy webshopot létre tud hozni. Otthonosan mozog az online marketing világban, viszont rendelkezik CMS tudással is. Alaposan fel tudja mérni, mennyi időt és energiát vesz igénybe az adott feladat elvégzése.

SEO SZAKÉRTŐ: SEO=Search Engine Optimization vagyis keresőoptimalizálás. Ismeri és érti a Google vagy más keresőmotor logikáját, és felel azért, hogy a weboldal az idő előrehaladtával egyre jobb helyen szerepeljen a Google találati listáján. Tudatosan és ügyesen használja pl. a Search Console-t, hatákonyan olvassa ki az adatokat. Ha kell szöveget ír és tanácsot ad, hogyan lehet az organikus forgalmat növelni.

UX-DESIGNER: UX azaz User Experience. Ahogy a nevében is benne van a UX-designer a felhasználói élményért felel. Egy kis részben piackutató, kicsit designer és poroject manager. Cél, hogy a termék használata élvezetes és hatékony legyen.

UI-DESIGER: UI = User Interface, vagyis felhasználói felület. Innen már könnyű kitalálni mit is csinál a UI-designer. Bizony, a szakember feladata a felhasználói felület kialakítása, design kutatás, az ikonok tervezése, interaktív és aktív elemek létrehozása, és ezeknek a megvalósítása a programozók segítségével.

Van még más is? Persze, hogy van. Minden szerephez, nagyon fontos a tudás és tapasztalat. A weboldal tervezés hátterében zajló folyamatok ugyanolyan fontosak mint azok amik elöl zajlanak. Egy nagyon jól koreografált tánc ez, ahol a cél, hogy a felhasználó a lehető legjobb élményt szerezze.  

Mi a véleményetek? Írjátok meg nekünk a Facebookon

Ezek is érdekelhetnek:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram