Mi a Domain átregisztráció menete?

A domain átregisztráció menete igen egyszerű folyamat. Abban az esetben, ha már meglévő domain nevet szeretnél egy máshol üzemeltetett tárhelyhez/szolgáltatáshoz kapcsolni, célszerű a domain nevet átregisztálni. Ez a folyamat csupán pár napot vesz igénybe.

Mi az a domain név?

A domain név az interneten található webhelyek egyedi azonosítója, amelyet az IP-címekhez rendelnek. Az IP-címek számokból állnak, és az interneten keresztül való kommunikációhoz használják őket. Azonban az emberek számára könnyebb megjegyezni egy olyan szöveges címet, amely pontosan jelzi az adott webhely nevét, mint egy hosszú számsorozatot. Ezért a domain név az internetes cím, amely egy könnyen megjegyezhető szöveges formában írja le a webhely elérési útvonalát. Például a "google.com" domain név a Google webhely címe.

A domain átregisztráció a domain név tulajdonosának és/vagy az átregisztrálni kívánó személynek a folyamata, amelynek során a domain nevet az egyik regisztrátorról átviszik egy másik regisztrátorhoz.

Mi a domain átregisztráció és mi a menete?

A domain átregisztráció a domain név tulajdonosának és/vagy az átregisztrálni kívánó személynek a folyamata, amelynek során a domain nevet az egyik regisztrátorról átviszik egy másik regisztrátorhoz. Az átregisztráció lehetőséget ad arra, hogy a domain tulajdonosa megváltoztassa a domain regisztrátorát, akár azért, mert szeretné, hogy egy másik szolgáltató kezelje a domainját, vagy azért, mert az új regisztrátor jobb szolgáltatást nyújt.

A domain átregisztrációhoz általában szükséges a domain név zárolásának feloldása, majd az átregisztrációs kérelem benyújtása az új regisztrátornál. Az átregisztráció során általában díjat kell fizetni, és az átregisztráció folyamata és díja változó lehet a regisztrátorok és a domain végződések (pl. .com, .org, .hu stb.) között. Az átregisztráció folyamata általában néhány napot vesz igénybe.

.hu domain átregisztrálásának a menete és a szükséges dokumentumok listája:

Maga az átregisztráció folyamata hasonló mint a regisztráció. A különbség abban van, hogy nem egy teljesen új regisztrációs folyamat indul el, hanem egy másik (átregisztrációs) oldalon kezdik el a megrendelést.

Ha a szolgáltató felé jelezve lett, hogy domaint szeretnél átregisztrálni, akkor a szolgáltató az átregisztrációról díjbekérőt állít ki. Ennek a kiegyenlítése után a szolgáltató elküldi az igénylő lapot és a regisztrációs lapot. Készüljünk azzal, hogy két tanúval is hítelesíteni kell a dokumentumokat.

Abban az esetben, ha magánszemélyként regisztráljuk át a domain az igénylőlap és a regisztrációs lap mellé be kell küldeni szükséges a személyi igazolvány és a magánszemély nyilatkozat beküldése is.

Ha viszont cég indítja a regisztrációs folyamatot, akkor a fent jelzett dokumentumok mellé szükséges a cégkivonat és az aláírási címpéldány másolatát is csatolni.

Mi a teendő lemondás esetén?

Fontos és plusz kötelezettség, hogy az úgynevezett domain lemondó nyilatkozatot is ki kell tölteni, ezen a régi igénylő aláírása is szükséges, valamint a régi igénylőtől is szükség van:

 • (ha magánszemény): a nyilatkozat a személyi adatok hitelességéről dokumentumra
 • (ha cég), az aláírási címpéldányának másolatára.

.com/.eu? a nemzetközi domain nevek átregisztrálása:

A nemzetközi domain név (IDN) lehetővé teszi, hogy a nem latin betűs karaktereket is tartalmazó domain neveket regisztráljunk. Az IDN lehetővé teszi, hogy az interneten használják az olyan nyelvek írásjeleit, mint a kínai, az arab, az orosz, az indiai vagy a koreai nyelv írásjelei. Az IDN-nek köszönhetően az emberek könnyebben megjegyezhetik a domain neveket, és könnyebben megtalálhatják az interneten azokat a webhelyeket, amelyeket az adott nyelvű karakterekkel írtak le.

Az IDN domain nevek használatához az internetes infrastruktúrának támogatnia kell az IDN-t, beleértve a domain regisztrációhoz és az internetes böngészőkhöz szükséges támogatást is. A nemzetközi domain nevek általában tartalmaznak latin karaktereket is, hogy a nemzetközi karaktereket nem támogató rendszerekben is használhatóak legyenek. Az IDN domain nevek regisztrációja és általános használata változó lehet a különböző országok és regisztrátorok között.

A legtöbb nemzeközi domain név átregisztrációjának kezdő lépései megegyeznek a .hu domain név átregisztrációjával (megrendelés/fizetés). Viszont több tényező is befolyásolja az átregisztráció idejét. Mivel több fázisos műveletről beszélünk, ezért mindenképpen szüksége lesz az új szolgáltatónak az úgynevezett AUTH kódra (authorization code). Ha vegvan az AUTH kód, akkor meg kell erősíteni az átregisztráció tényét és igényét. Ha a szükséges dokumentumok megérkeznek, akkor a elbírálási majd átregisztrált státuszba kerül a domain.

Nemzetközi domainek esetében az átregisztrációhoz elég az online ügyintézés, nincs szükség papír munkára és az sem befolyásolja a folyamatot, hogy történik-e az átregisztrációkor igénylő váltás. Jóváhagyás esetén az átregisztráció elég gyorsan jóváhagyásra kerül, azonban ha nem történik megerősítés, akkor az átregisztráció 3-11 nap is lehet.

"</p

Domain átregisztrációjához szükséges dokumentumok (összefoglalás):

Magánszemély esetén:

 • hiánytalanul kitöltött átregisztrációs igénylőlap
 • hiánytalanul kitöltött nyilatkozat a személyes adatok hitelességéről, ami két tanúval hitelesített

Egyéni vállalkozó esetén:

 • hiánytalanul kitöltött átregisztrációs igénylőlap
 • hiánytalanul kitöltött nyilatkozat a személyes adatok hitelességéről, ami két tanúval hitelesített
 • (ha van) vállakozói igazolvány másolata

Cég esetén:

 • hiánytalanul kitöltött átregisztrációs igénylőlap
 • cégkivonat
 • aláírási címpéldány másolata

Mi a teendő ha márkanevet, cégnevet vagy jogvédett nevet szertnénk domainként regisztrálni?

Ebben az esetben a követekző dokumentumokkal kell készülni:

 • igazolás a névhasználatról: Ezzel a dokumentummal iagzoljuk, hogy a márka hozzájárult ahhoz, hogy használjuk a nevét.
 • védjegy esetén: a lajstromba való vételről szoló dokumentum másolata. Ha tulajdonosváltás történik akkor az adás-vételi nyilatkozat kitöltése szükséges.

Legyen szó új weboldal vagy webáruház készítéséről, mi szívesen segítünk a domain regisztrációs vagy átregisztrációs folyamatban.

Találkozzunk a Facebookon.

Ezek is érdekelhetnek:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram